Wij zijn 24/7 bereikbaar op: 0255 - 53 32 39

Ieder jaar worden er tijdens het broedseizoen honderden jonge vogels naar het vogelhospitaal gebracht. Veel van deze jonge vogels zijn hun ouders kwijtgeraakt doordat deze door een kat of hond zijn gepakt of aangereden door een auto. Het gebeurt echter ook regelmatig dat een jonge vogel bij de ouders wordt weggehaald omdat men deze niet ziet. De ouders zitten bijvoorbeeld verscholen in een boom en wachten totdat “de kust” veilig is. Om te voorkomen dat er onnodig jonge vogels bij hun ouders worden weggehaald, volgen hieronder enkele situaties waarin u een jonge vogel kunt aantreffen en hoe te handelen.

Merels

Jonge merel

Jong zit alleen op het gras/in de tuin. Zet het jong in een struik of klimop zodat een kat er niet bij kan. Jonge merels hebben een paar dagen nodig voordat ze zelfstandig weg kunnen vliegen. Hippen in de tuin hoort bij het gedrag Blijf niet kijken hoe het gaat, anders durven de ouders niet terug te komen.

Spreeuwen

Spreeuwen kunnen bij het uit het nest komen wel vliegen, maar moeten ’s avonds met de ouders mee naar een gezamenlijke slaapplaats. Als zij dit om de één of andere reden niet kunnen worden zij in de steek gelaten. Spreeuwen zijn meestal ziek en/of verzwakt en zijn daarom moeilijker te redden. Zo’n jong vogeltje heeft een intensieve verzorging nodig. Zo lang het licht is moet er elk uur gevoerd worden. Ook warmte is belangrijk, evenals drinkwater. Beslist geen melk, dit is voor iedere vogel giftig.

Meeuwen

Jonge zilvermeeuw

Meeuwen vallen uit het nest en lopen er soms verloren bij. De ouders, ooms en tantes zijn allemaal in de buurt en verzorgen de jonge vogels. Let u wel op als u te dicht naderd kunnen de volwassen meeuwen hun kroost zeer fel beschermen en kunnen plots uit de lucht u een lelijke pik op de kop geven. Overtuig u ervan dat een jonge vogel echt zijn ouders kwijt is voor u hem oppakt. Bekijk hem van een afstand, gedraag u rustig en stel u enigszins overdekt op, zodat de oudervogel u niet als gevaarlijk beschouwt en daarom bij het jong wegblijft.

Uilen

Jonge bosuiltjes

Uiltje zit naast de boom (is uit de boom gevallen) Laten zitten, klimt er zelf weer in. Als de omgeving erg druk is (honden en/of kinderen) het uiltje terug in de boom zetten, zonodig met behulp van de dierenambulance. Probeer bij roofvogels altijd zo nauwkeurig mogelijk de vindplaats aan ons door te geven, zodat wij de vogels weer dezelfde plek terug kunnen plaatsen. Bij uilen, indien mogelijk, op de boom nauwkeurig.

Eenden

Jonge eendjes (pulletjes)

Wat is er aan de hand? Heel nest met moeder en pulletjes. Maar moeder gaat weg en een paar pulletjes blijven achter. Hoe te handelen? Deze naar het water brengen naar moeder eend en haar andere jongen. Moeder eend dood, vader doet niets, eendjes naar het vogelhospitaal brengen of dierenambulance bellen. Eendje alleen (kuifeendje). Laten zwemmen, moeder ondergedoken. Deze komt pas terug als mensen weg zijn.

Scholekster

Jonge scholekster

[column size=”1-2″ last=”0″ style=”0″]

[/column]

Volwassen scholekster

[column size=”1-2″ last=”1″ style=”0″]

[/column] Jong zit op de grond en is niet gewond. Terugzetten op het dak, indien mogelijk.

Kauwen

Jonge kauw

Jong zit alleen op het gras/in de tuin. Niet mee bemoeien, vader of moeder voert gewoon door.

Mezen

Jonge mezen

Niet mee bemoeien, vader of moeder voert gewoon door. U kunt eventueel een bakje universeel voer in de buurt zetten.

Voor verdere vragen kunt u ons natuurlijk altijd bellen.

Bron: www.vogelhospitaal.nl