Wij zijn 24/7 bereikbaar op: 0255 - 53 32 39

Hond in auto overleden door hitte, deze berichten lezen we maar al te vaak wanneer het zomer is. Wij hoeven u niet te vertellen hoe heet het is in de auto als u de auto een tijdje in de zon laat staan. Alles is heet in de auto de zitting van de stoel, oei dat is heet hé in uw korte broek en uw korte mouwtjes. En het stuur is zo heet geworden dat u het niet langer dan enkele tellen kunt vasthouden op één plek. Het kan zo heet zijn dat zelfs uw eigen ademhaling even protesteert. Zelfs als de temperatuur nog niet zo hoog is kan de hitte in uw auto al gauw hogere temperaturen bereiken. Uw auto wordt dan een soort oven en kunnen de temperaturen oplopen tot ver boven de 50 graden. Ook in de schaduw bij warm weer kan de temperatuur hoog oplopen in een auto zelfs met geopende ramen.

Een hond kan niet, net als mensen, zweten via zijn huid honden moeten daarom hijgen met de tong flink uit de bek, honden zweten alleen een klein beetje via hun voetzolen maar ja die staan meestal op de hete ondergrond. Door het snelle hijgen is er veel luchtverplaatsing via zijn bek hierdoor treed er verkoeling op in de luchtwegen en aan de tong en de slijmvliezen. Ook treed er een verhoogde speekselproductie op, lucht en vocht geven verkoeling. De hond in de auto zal sterven aan oververhitting, uitdroging , zonnesteek of hersens beschadiging. Dat klinkt nogal cru maar ja dat is het dan ook, het is een vreselijke dood.

 Herkennen van de verschijnselen van oververhitting

Zware snelle hijgende ademhaling, glazige ogen, snelle hartslag, duizeligheid, braken en een rode tot roodpaarse tong en zeer sloom of mogelijk al bewusteloos. Huid met dunne beharing verbrand.

Direct alarmeren de dierenambulance 0255-533239 en de politie 0900-8844 voor openen van de auto. Kijk of er een mogelijkheid is om een eigenaar te laten omroepen, winkelcentrum of misschien bij een evenement. Breng het dier in de schaduw en zorg voor verkoeling, let op niet te veel koude in één keer anders raakt het dier in shock. Leg eventueel vochtige koude doeken over het lichaam van het dier. Zorg voor koele lucht en koel water niet teveel in één keer. Geef zoveel mogelijk ruimte en rust aan het dier.

Enkele tips ter voorkoming van oververhitting voor uw trouwe huisdier: laat een dier nooit alleen in een auto of andere gesloten ruimte vol in de zon. Op het strand of park zorg voor een parasol of maak een punttentje van een handdoek en twee stokken aan bijvoorbeeld de strandstoel en graaf een kuiltje tot u de koele grond voelt. Dieren met een dunne beharing of geheel witte beharing kunnen snel verbranden, smeer met een goede zonnebrand van minimaal factor 50 de huid in. Dieren met name wit behaarde en een roze huid moeten zeer goed worden ingesmeerd en de volle zon vermijden. Dit omdat met name de oren zeer gevoelig zijn voor huidkanker en de gevolgen hiervan amputatie zijn van de oren van het dier. Zorg voor frisse lucht en veel water.

En mocht het echt niet anders kunnen zijn, neem dan even de moeite om een goede schaduwplek voor uw auto te zoeken, zet alle ramen van uw auto open, zover dat het dier met zijn snuit naar buiten kan, voor een goede ventilatie en zorg voor water.