Wij zijn 24/7 bereikbaar op: 0255 - 53 32 39

Augustus de maand van de wespen

Wespen zijn heel nuttig, doordat ze veel vliegen en muggen eten. Maar wespen kunnen ook een plaag zijn. Ze kunnen ons steken, maar ook hun vasthoudendheid kan irritant zijn en een bedreiging vormen voor diegenen die allergisch zijn voor een wespensteek. Zoek onmiddellijk medische hulp als je in de mond of nek bent gestoken, als je na een steek duizelig of misselijk wordt, of zodra je een ongewone zwelling of extreme pijn na een steek ervaart.

We weten allemaal dat wespen herhaaldelijk kunnen steken, maar hieronder enkele feiten over wespen die je misschien nog niet wist.

Het gif in wespen bevat een feromoon dat ervoor zorgt dat andere wespen agressiever worden. Probeer geen wesp de doden in de buurt van zijn nest of in de buurt van andere wespen.

Een wespensteek wordt bij de meeste mensen binnen 24 uur minder pijnlijk. Voor een aantal mensen veroorzaakt het gif van wespen een anafylactische shock die fataal kan zijn.

Wespen leven in kolonies. Een kolonie onderhoudt zich zelf en bestaat uit een koningin, werksters en mannetjes.
Wespen voeden hun jongen vlees, zoals insectenlarven.

Een mannelijke wesp heet een dar. De taak van de dar is om te paren met de koningin. De mannelijke wesp sterft snel na het paren.

Wespen zwermen niet.

Een wespennest wordt één jaar gebruikt. Nieuwe koninginnen maken op een andere plaats een nieuw nest.
Hoornaars bouwen hun nest vaak in een boomholte.

De enige wesp die de winter overleeft, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest te bouwen. De koningin kan tot 12 eitjes in het nieuwe, door haar gebouwde nest leggen. Wanneer de eitjes uitkomen en larven worden, voedt ze deze totdat ze zijn uitgegroeid tot werksters. De volgroeide werksters gaan vanaf dan op zoek naar voedsel, voeden de nieuwe larven en verdedigen het nest. De koningin legt dan alleen nog maar eitjes.

In de nazomer produceert de kolonie mannetjes en nieuwe koninginnen. Ze vliegen weg om te paren en de nieuwe koninginnen zoeken een plek om te overwinteren. Het koude weer doodt uiteindelijk de mannetjes, de werksters en de oude koningin.

bron

Zeven tips om wespen uit de buurt te houden

Maar zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus hier zeven tips om wespen uit de buurt te houden:

Kruidnagel
Wespen houden niet van kruidnagel. Zet een schaaltje met kruidnagel op bijvoorbeeld de tuintafel en de wespen komen niet meer in de buurt.

Azijn
Zet een bakje met azijn (eventueel verwarmd) op tafel en de diertjes zullen op afstand blijven. Nog beter: voeg een paar kruidnagels toe.

Sinaasappel en/of citroen
Snijd een sinaasappel en/of een citroen doormidden en steek hierin flink wat kruidnagels.

Ui
Een schoteltje met een gesnipperde ui doet het ook goed. Zet het buiten en de wespen blijven weg.

Koffie
Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie. Zet schaaltjes koffie en steek de koffie aan, zodat die gaat branden of smeulen. De geur van verbrande koffie houdt hen op afstand.

Wierook
Wespen houden niet zo van rook. Steek een of meerdere stokjes wierook aan op de plekken waar je last hebt van wespen, en weg gaan ze.

Geluid
Er bestaat speciale apparatuur die wespen verjaagt met geluid. De apparaten laten een ultrasoon geluid horen, dat ze wegjaagt. Dit geluid is niet of nauwelijks hoorbaar voor mensen.

bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − negen =